Bugün dünyanın neresine gidersek gidelim, en kolay bulabileceğimiz et ürünü olan tavuk, aynı zamanda dünyadaki en yaygın kümes hayvanı. Ancak 6 bin yıl önce bir yiyecek olarak sofralarımıza giren tavuğun bu serüveni, içerisinde ilginç hikayeler de barındırıyor. 6 bin yıllık bir iz taşıyan tavuk tüketim olarak günümüzde dondurulmuş gıda alanında bile lider durumda.
Diğer et ürünlerine kıyasla düşük maliyetli olması ve kolay yetiştirilebilmesi sayesinde tavuk eti, bugün dünyanın her yerinde tüketilebiliyor. Hatta çoğu zaman, düşük kolesterol ve doymuş yağ içermesinden dolayı kırmızı etten daha sağlıklı olduğu anlatılıyor. Tavuk, gelişmiş ülkelerde tavuk çiftliklerinde, daha az gelişmiş ülkelerde ise geleneksel yöntemlerle yetiştiriliyor. Bu sayede dünyada oldukça fazla sayıda tavuk bulunuyor. Birleşmiş Milletlerin tahminine göre dünyada 25 milyardan fazla tavuk yaşıyor, yani biz insanların yaklaşık 4 katı tavuk geziniyor dünya üzerinde.
Tavuğun biz insanlarla yollarının bilinen ilk kesişmesi, bundan 8 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Bilim adamları genetik çalışmalarda tavuğun atalarının dinozorlar çağına kadar uzandığını keşfetmişler. İlk evcilleştirilmeleri ise milattan önce 6 binli yıllarda olmuş.
Burada ilginç bir bilgi verelim, tavukları ilk evcilleştirmemiz tavuğun eti veya yumurtası için olmamış. İlk olarak Asya, Afrika ve Avrupa’da evcilleştirilen tavukların eti için değil “horoz dövüşü” için kullanıldıkları ortaya çıkarılmış. Bilinen ilk evcil tavuğun atasının izleri ise Tayland’da tespit edilmiş.
Dünyadaki evcil tavukların çoğunun geçmişi,İndus Vadisi’nin Harappan kültürüne kadar uzanıyor. Tavuk daha sonra Orta Asya’nın Tarım havzasına, MÖ 3000 yıllarında Avrupa’ya (Romanya, Türkiye, Yunanistan, Ukrayna) ulaşmış. Batı Avrupa’ya giriş çok sonra, MÖ 1. bin yıl civarında gerçekleşmiş.
İlk olarak eğlence amaçlı beslenen tavukların bir gıda ürününe dönüşmesi, MÖ 4-5 binli yıllara uzanıyor. Tavuğun bir et ürünü olarak ilk kez kayıtlarda yer alması, Babil oymalarında MÖ 600 yıllarından itibaren tasvir edilmesiyle olmuş. Tavuk, Orta Çağ’da bulunan en yaygın etlerden biri olmuş. Ancak 1800’lü yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde tavuk diğer etlerden daha pahalıydı. Kayıtlara göre zenginlerin talep gösterdiği bir üründü çünkü alışılmadık derecede pahalıydı. ABD’de tavuk tüketimi, II. Dünya Savaşı sırasında sığır eti ve domuz eti sıkıntısı nedeniyle artış gösterdi.
Kısacası tavuk, binlerce yıldır, Doğu yarımkürenin çoğunda farklı çeşitlerde tüketiliyor. Sosis haline getirilebilir, şiş haline getirilebilir, salatalara konulabilir, geleneksel olarak ızgarada veya tavada ve derin yağda kızartılarak veya çeşitli körilerde kullanılabilir. Kültürlere göre pişirme yöntemleri farklılıklar gösterebiliyor. Tarihsel olarak yaygın yöntemler arasında kavurma, fırınlama ve kızartma yer alıyor. Batı mutfağında sıklıkla kızarmış tavuk, tavuk kanadı, tavuk lolipopları veya kanat gibi hızlı yiyecekler için derin kızartılarak hazırlanan tavuklar bulunuyor. Ayrıca salatalar veya tacolar için genellikle ızgaraları yapılıyor.
Beynur Tavuk Ürünleri arasında da bol çeşitleriyle yer alıyor. Tavuk ve Hindi Ürünleri başlığı altında Beynur Tavuk Sosis, Beynur Tavuk Burger, Beynur Tavuk Peri Peri, Beynur Antep Kebap, Beynur Tavuk Pops, Beynur Çıtır Parmak Tavuk, Beynur Misket Köfte, Beynur Tavuk Fileto, Beynur ChickenWings, Beynur CrunchyBurger, Beynur Golden Nuggets, Beynur Tavuk Pizza, Beynur Tavuk Scnitzels ve Beynur Tavuk Tenders gibi ürünler yer alıyor.
Beynur ürün yelpazesinde yer alan dondurulmuş ürünler, Helal standartlarına göre hazırlanmaktadır. Ayrıca, bütün Beynur ürünleri Avrupa sağlıklı standartlarına göre üretilmektedir. Geniş dağıtım ağı sayesinde bütün Beynur ürünlerini başta Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere Avrupa’daki süpermarketlerden kolayca satın alabilirsiniz.