Yemek yemek, hepimizin hayatta kalmak için ihtiyacı. İnsanoğlu var olduğundan beri gelişen bir kültür. Ve her kültür bu temel ihtiyaca kendi özelliklerini vermiş böylece her medeniyetin her kültürün kendine özgü bir yemek kültürü oluşmuş. Ulusal yemek diye adlandırdığımı kavram da bu şekilde oluşmuş.
Coğrafyadan, inanışlardan ve imkanlardan etkilenerek şekillenen yemek çeşitleri, zamanlara bulundukları coğrafyaların ulusal yemeğine dönüşmüş.
Bugün de ilginç bir öyküsü olan ulusal bir yemeğin hikayesini anlatacağız: Şinitzel. Bir çoğumuz onu fastfood restoranlarında satılan, 20’inci asrın ikinci yarısında patlama yapan fastfood kültürünün bir parçası olarak biliyoruz. Ama gerçek hiç de öyle değil.
Viyana mutfağının gözde yemeklerinden olan ve Avusturya’nın ulusal yemeklerinden biri olan şinitzelin ismine yemek tarihçileri ilk olarak 1831 yılında basılmış bir kitapta rastlamış. Ünlü yemek kitabı yazarı KatharinaPrato’nun bu kitabında şinitzel kısaca “ekmekli dana pirzola” diye tarif ediliyor.
2007 yılına kadar şinitzelin Avusturya’ya Joseph RadetzkyvonRadetz isimli bir mareşal tarafından İtalya’dan getirildiğine inanılıyordu. Ancak 2007 yılında HeinzDieterPohl isimli bir dil bilimci, bu hikayenin doğru olmadığını ortaya çıkardı.
Hikayeye göre MeraşalRadetz, İtalya seferindeyken Avusturya imparatoruna yazdığı bir notta ek olarak yemiş olduğu şinitzel benzeri bir tariften bahseder. İmparator da ülkesine döndüğünde Radetz’ten bu tarifi ister.
Ve zamanla bu yemek “Viyana şinitzeli” olarak bilinmeye başlar ve literatüre de bu şekilde girer. Hatta dana etinin pahalandığı bir dönemde başka hayvanların etleri de kullanılarak şinitzel yapılmaya başlanınca, Avusturya’da bir yasa çıkarılır. Bu yasaya göre Viyana şinitzelinin dana etiyle yapılması zorunlu hale getirilir.
Ana malzemesi süt, un, yumurta ve ekmek kırıntıları ile dana eti olan şinitzele dünyanın farklı kültürlerinde de rastlamak mümkün. Günümüzde Japonya’da “Tonkatsu”, Arjantin ve Uruguay’da “milanesa” olarak bilinen şinitzelin türevlerini geniş bir coğrafyada görmek mümkün.Avusturya’dan İsrail’e göç edenler de şinitzeli bu bölgeye taşımışlar ve et pahalı olduğu için bu bölgede şinitzel tavuk etiyle yapılmaya başlamış. Bugün tavuk etiyle yapılan şinitzel için “İsrail şinitzeli” deniyor ve bu şinitzel Avusturya’nın olduğu gibi İsrail’in de ulusal yemeklerinden biri olarak biliniyor.
Bugün fastfood kültürünün ürünlerinden biri olan şinitzelin hikayesi, İmparatorların tarifi istediği bir yemek olmasıyla başlamış. Bugün de Beynur markasıyla sofralarınızı tatlandırıyor.
Avrupa’da sağlıklı ürünleri ile gıda piyasasında kendisine yer edinen Beynur, Avrupa’nın bu köklü lezzetini pratik bir şekilde sofralarınıza getiriyor.
Beynur Tavuk Schnitzel lezzetiyle yoğun iş hayatınızda sizlere pratik bir çözüm sunuyor. Ana öğünlerinizin vazgeçilmezi olan Beynur Tavuk Schnitzel’ı aynı zamanda pratik bir atıştırmalık olarak mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz.
Hem çok pratik hem de leziz olan Beynur Tavuk Şinitzel, İslami usullere uygun şekilde kesilen piliçlerden üretiliyor. Şinitzelleryumurta, süt, soya, kereviz ve hardal işleyen bir fabrikada işleniyor.
Beynur ürün yelpazesinde yer alan dondurulmuş ürünler, Helal standartlarına göre hazırlanmaktadır. Ayrıca, bütün Beynur ürünleri Avrupa sağlıklı standartlarına göre üretilmektedir. Geniş dağıtım ağı sayesinde bütün Beynur ürünlerini başta Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere Avrupa’daki süpermarketlerden kolayca satın alabilirsiniz.