Kahvaltıların olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olan Su Böreği, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan tarihi lezzetlerden biri. Hazırlaması zor olsa da yemesi keyifli olan bu böreği, şimdi artık Avrupa’da dondurulmuş gıda alanında söz sahibi olan Beynur sayesinde sofralarınıza kolayca taşıyabiliyorsunuz.
200 yıla yaklaşan geçmişi ile Su Böreği, Türk Dil Kurumu’nda bile tarifi olan bir börek desek abartmış olmayız. Kurum bu böreği “Fırına koymadan önce yufkaları suda haşlanan, katları arasına peynir, kıyma konarak hazırlanan bir börek türü.” olarak tanımlıyor.
Ancak bu lezzete tarih kitaplarında ilk kez, 1844 yılında Mehmed Kamil tarafından kaleme alınmış olan Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı) adlı eserde rastlıyoruz. Mehmed Kamil; eski yemek risalelerini inceleyerek nadir ve lezzetli yemeklerin gereksiz kısımlarını çıkartmış, eserin not kısımlarına salata, turşu, tarator gibi meze türünden yiyecekler eklemiş ve eserine aşçıların sığınağı anlamına gelen bir isim vermiş. İşte bu eserde ilk kez anlatılan Su Böreği, Mehmed Kamil tarafından peynirli olarak tarif ediliyor.
500 Yıllık Osmanlı Mutfağı adlı bir kitabı bulunan Marianna Yerasimosda Su Böreğine kitabında şu şekilde değiniyor: “19. yüzyıl Osmanlı mutfağının ünlü böreği, günümüzde de çok yaygın olan su böreğidir. Bol yumurtalı, kalınca yufkaların, tepsiye dizilmeden önce, suda haşlanması bu lezzetli ve yumuşacık böreğin özelliğidir.”
İlk ortaya çıktığı yer Kırşehir olarak bilinse de, Su Böreği yapıldığı bölgelere göre de farklılık gösterebiliyor. Halen en çok bilinen Su Böreği çeşitleri Erzurum Su Böreği, Adana Su Böreği, Konya Su Böreği ve Hatay Künefe Peynirli Su Böreği. Bu böreklerin farkı büyük oranda içine koyulan peynirden kaynaklanıyor. Hatay’da künefe peyniri ile yapılan Su Böreği, Erzurum’da ise Civil peyniri ile hazırlanıyor.
Su Böreği ile ilgili anlatılan birçok hikaye de mevcut. Bunlardan birine göre oğullarına eş arayan kaynanalar, gelin adaylarına Su Böreği yaptırır, eğer böreği beğenirlerse ancak o zaman evlenmelerine müsaade ederlermiş. Hatta gelin adayı kötü bir börek yaparsa, böreği güzel pişirmeyi öğrenene kadar düğün yapılmazmış.
Su böreği eskiden bayramların, sünnet, nişan, düğün gibi mutlu günlerin vazgeçilmez yemeklerinden biriydi. Bir başka tarihçi Boğos Piranyan da Aşçının Kitabı adlı eserinde Su Böreği’nin yapılışını uzun uzun anlatıyor.
Ama artık sizin bu uzun tariflere ihtiyacınız yok.
Beynur, kahvaltıların bu vazgeçilmez lezzetini sofralarınıza getiriyor. Beynur Peynirli Su Böreği 800 gramlık paketlerde dondurulmuş olarak Avrupa standartlarında üretiliyor ve %100 helal malzemeler kullanılıyor.
Beynur Peynirli Su Böreğini 250 derecede 5-6 dakikada hazırlayabilir, sıcak çay ya da ayranla servis edebilirsiniz.
As required by its mission, Beynur preserves natural products by freezing them in the freshness of the first day with the best preservation method.
Geniş ve iyi donanımlı dağıtım ağı sayesinde Beynur dondurulmuş ürünlerini Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa’daki birçok pazardan kolayca satın alabilirsiniz.
All Beynur products are produced in healthy conditions according to European standards and also have halal standards.